Error
  • JFTP::login: Unable to login
  • JFTP::write: Unable to use passive mode
  • JFTP::mkdir: Bad response
  • JFTP::chmod: Bad response
  • JFTP::mkdir: Bad response
  • JFTP::chmod: Bad response
  • JFTP::mkdir: Bad response
  • JFTP::chmod: Bad response

Salam bahagia untuk kalian.  Moga permulaan hari berkerja bagi minggu ini menggembirakan hati supaya lebih produktif kan (tambahan lagi..minggu depan nak cuti panjangkan:D).

Okay, kali ini kita bercerita berkenaan dengan puding karamel.  Sebenarnya saya dah belajar membut puding karamel ini dari Chef Anuar di Port Dickson anjuran MECD. Tapi disebabkan kerisauan untuk membuat gula hangus tu agak tebal, jadinya saya hanya mampu tenung sedalam-dalamnya gambar puding karamelFrown.  Tapi apa syeikh yang datang melanda bila melihat puding karamel yang dibuat oleh Lynn Sham di resipidotnet yahoogroup, tiba-tiba naik semangat la pulak.  Alah, setakat air gula perang nak takutkan i..hehehe..(ayat penerang hati tu sebenarnyaTongue out).  Saya pun membuatnya, kali pertama buat caramel, okay..berjaya!! bancuh puding pulak, okay.berjaya!!!..tiba kat bakar..pergi guna loyang gerigi2..dah masak puding tu..puding wa malu nak keluar...terpaksala cungkil dari acuan..CryCry

DSC_7969

Okay, hari yang sama juga..buat lagi sekali pakai acuan locong yang tak ada gerigi..sebab saya ni ikut  protokol dalam resipi, masak 20 minit..Sealed, puding tak masaklah pulak....uwaaaaaaaaaaaaaah!!!!

DSC_7970

Bertenang, bertenang..malam tu bagi encik suami rasa..eh..sedap juga ni nomie..ala bang, tak masak la..sedaplah katanya sambil makan puding karamel yang tak berapa nak masak..hmm..kena buat lagi ni...en. suami kalau dia kata sedap..maksudnya kena buat la lagiLaughing.  Okay..keesokkannya melalui email perbincangan di yahoogroup maka solutionnya ialah masak lebih masa dan dibagi tips bahawa kalau puding tu tak gerak2..masaklah tu..orait..saya pun cuba lagi..dan inilah hasilnya:D

DSC_7976-1DSC_7979-1

Tapi, ada biji2 kecil yang dikatakan sebab telur dipukul kuat sangat..Tongue out..tapi tak apa, nanti buat lagi, kita pukul pelan2 ya Wink

Okay, Ini cara buatnya ye:D

Resipi ada kat sini http://www.keklapis.com/01/resepi.html

Published in Cup Cakes
  • Tempat: Piqa Bakery, Klang
  • Yuran:  RM120 seorang
  • Makanan tengahari disediakan
  • Jam: 10:00 pagi - 5:00pm
  • Corak yang akan dipelajari adalah dari pengukur yang berukuran 3/4 inci.

roll_lapis_dua  roll_lapis_satu roll_lapis_tiga

 

JADUAL WORKSHOP ROLL LAPIS SARAWAK
10:00  am - Pengenalan Diri
10:10 am – 10:20 am
Mengenali & Memahami Resipi & Peralatan Membuat Roll Lapis
10:20 am – 11:30 am
Teori & Konsep Roll Lapis Sarawak
11:30 am – 12:00 pm
Cara Mengadun Inti Roll Laps
Cara Membahagikan Adunan
Cara Mewarna Adunan
Cara Membakar
12:00 pm – 1:00 pm
Cara Mengadun & Membuat Kulit Roll Lapis Sarawak
1:00 pm – 2 :00 pm
Rehat Solat & Makan Tengahari
2:00 pm – 5:00 pm
Hands on Membuat corak saiz pengukur 3/4 inci.
  • 3  jenis Roll dibuat sendiri oleh peserta dan untuk dibawa balik.
Cara2 untuk mengesahkan tempat bagi workshop ini ialah seperti berikut:-
1.  Membuat pembayaran deposit sebanyak RM50.00 ke akaun:-
Maybank Berhad, Juraiza bt Abdul Aziz, No. Akaun :  512213050616
2.  Sila emailkan keterangan pembayaran kepada This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it @ SMS details ke nombor 0162951473
3.  Saya akan memberi maklum balas melalui Email kembali.
Nota Peringatan:  Deposit RM50.00 tidak akan dikembalikan sekiranya anda tidak memaklumkan ketidakhadiran anda 3 (tiga) hari sebelum tarikh workshop.
Published in Kek Lapis

Affiliate

affiliate
KekLapis.com merupakan pelanggan berdaftar MUS: :Internet Business Consultant.

Sekiranya anda mahu mendapatkan khidmat MUS, sila lawat MUS Unlimited.com

Halal & Suci

halal_satisfaction

Hubungi Kami

Nomie Aziz
Piqa Bakery.
Lot 5217, Batu 3,
Jalan Shapadu, Off Jalan Kapar,
41400 Kelang
Selangor
Tel : (+6) 016 295 1473
Email : sales@keklapis.com

Lokasi Piqa Bakery
You are here: Displaying items by tag: cara membuat