Error
  • JFTP::login: Unable to login
  • JFTP::write: Unable to use passive mode
  • JFTP::mkdir: Bad response
  • JFTP::chmod: Bad response
  • JFTP::mkdir: Bad response
  • JFTP::chmod: Bad response
  • JFTP::mkdir: Bad response
  • JFTP::chmod: Bad response
Monday, 12 April 2010 05:10

Jom Buat Pop Cakes

Written by  Nomie Aziz
Rate this item
(1 Vote)
 
 Salam semua!  Hari ini kita akan berkongsi cerita mengenai pembuatan pop cakes!  Pop Cake ini dibuat dari lebihan kek, tak kira apa2 kek pun, kek coklat ke, span kek ke..tak kisah yang penting kek.  Dari kita buang lebihan kek tadi, atau membuang kek yang cantik jadinya, maka Pop Cakes ada salah satu cara membuat kek ini lebih presentable and menjadi kesukaan anak2.
 
Bagi saya pula, kebetulan minggu itu saya sedang membuat study atas order seorang customer.  Oleh itu ada lebihan kek lapis yang yang telah dipotong dan saya mengambil keputusan untuk mencuba membuat pop cake.
 
 
pop_cake_12.jpgpop_cake_13.jpg
Pop Cakes
 Mari kita tengok macam mana nak buat ye.
 

pop_cake_1.jpg  pop_cake_2.jpg

 Lebihan Kek Lapis yang telah saya hancurkan menggunakan blender.  Saya masukkan almond nibs sebanyak 100 gram

 

pop_cake_3.jpgpop_cake_5.jpg

 

 

pop_cake_6.jpg

 

Kemudian saya masuk whipping cream dairy (yang tidak manis) untuk mengikat kek lapis saya sebanyak 100gram.     Kemudian dibulat2kan seperti di atas. Cucukkan dengan batang lollipon. Simpan di dalam peti sejuk selam setengah jam.

pop_cake_7.jpgpop_cake_8.jpg

Sediakan coklat yang telah dicairkan.  Saya menggunakan coklat compound.  Celupkan dengan coklat cair tadi.

pop_cake_9.jpgpop_cake_11.jpg

Masukkan di dalam kertas cawan cupcakes.  Tujuannya untuk mendapat design coklat seperti di atas.  Kemudian, kalau rajin boleh lah dihias dengan coklat putih, manik2 dan chocolate rice.

Okay. itu aje. Harap membantu!

 

Last modified on Monday, 12 April 2010 05:23

Affiliate

affiliate
KekLapis.com merupakan pelanggan berdaftar MUS: :Internet Business Consultant.

Sekiranya anda mahu mendapatkan khidmat MUS, sila lawat MUS Unlimited.com

Halal & Suci

halal_satisfaction

Hubungi Kami

Nomie Aziz
Piqa Bakery.
Lot 5217, Batu 3,
Jalan Shapadu, Off Jalan Kapar,
41400 Kelang
Selangor
Tel : (+6) 016 295 1473
Email : sales@keklapis.com

Lokasi Piqa Bakery
You are here: Blogs Blog Kek Lapis Kek Lapis Jom Buat Pop Cakes